Pić dzisiaj lub przechowywać w piwnicy do 5 lat. Nie wymaga dekantacji przed podaniem. Żeby nadać temu konkretnemu Cab z Central Coast równowagę i złożoność, winogrona są wybierane z czterech wybitnych AVA, które posiadają szczególne powinowactwo z Cabernet Sauvignon: Pasos Robles, Arroyo Seco, San Antonio Valley i Hames Valley.
Każdy obszar dodaje oryginalny aspekt do złożonej osobowości wina; Paso Robles słynie z znacznych i odważnych Cabs, podczas gdy winogrona Arroyo Seco dodają mocnej struktury, a owoce z San Antonio Valley i Hames Valley wnoszą bogate ciemne jagody, suszone owoce i pikantne smaki.
Aby upewnić się, że te najróżniejsze części są poprawnie zintegrowane, wino jest fermentowane w beczkach, a następnie starzone w beczkach z francuskiego dębu poprzez 10 miesięcy. Wynikiem jest pokaźne, pełne wino o intensywnych aromatach i smakach.
W nosie wyczuwalne są nuty świeżo zmielonej kawy, tostów, gorzkiej czekolady i dżemu z czarnej porzeczki, które na podniebieniu przechodzą w słodkie ciemne jagody, wanilię i lukrecję. Mocne taniny i potężne smaki owocowe powodują, że wino to idealnie pasuje do duszonych żeberek albo ziemistych dań z dziczyzny.
Nazwa Smith & Hook pochodzi od dwóch dawnych rancz bydła w Santa Lucia Highlands, które zostały zakupione przez Nicky'ego i Gaby Hahn w 1980 roku po tym, jak zauważyli niewykorzystany potencjał winiarski tego obszaru.
Niedawno uznany za "pioniera amerykańskiego wina" poprzez magazyn Wine Enthusiast, Nicky z powodzeniem poprowadził kampanię na rzecz uznania Santa Lucia za AVA w 1991 roku. Dzięki prawie czterdziestoletniemu doświadczeniu w tworzeniu wina w regionie Central Coast, rodzinna marka znajduje się aktualnie w kompetentnych rękach syna Hahnów, Philipa.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Smith & Hook Cabernet Sauvignon 2020, US-HA-200005. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.