Proszę pić teraz albo przechowywać w piwnicy do 10 lat. Zaleca się dekantację przez godzinę.Uznawany za jednego z pionierów greckiego renesansu wina, George Skouras ukończył enologię w Dijon i założył własną winiarnię w połowie lat 80-tych, produkując wino Megas Oenos, niezwykłą i postępową mieszankę, przynajmniej na tamte czasy, lokalnego szczepu z Cabernet Sauvignon.
Winnica ma wysoko położone winnice i jest powszechnie znana ze swych win o wyśmienitej zdolności do ewolucji.Megas Oenos to mieszanka 80% Aghiorghitiko i 20% Cabernet Sauvignon.Winogrona pochodzą z winnic w Nude Nemea i na Górze Korynckiej, położonych na skalistych glebach 700 metrów nad poziomem morza.
Winorośle Cabernet posiadają około 35 lat, w trakcie gdy winorośle Aghiorghitiko mają od 30 do 66 lat. Winogrona są fermentowane i macerowane w kadziach ze stali nierdzewnej. Starzenie odbywa się natomiast w nowych francuskich barriques poprzez 18 miesięcy i w butelce poprzez kolejne sześć miesięcy.To wielokrotnie nagradzane wino ma głęboki i atrakcyjny czerwony kolor, z imponującą paletą aromatów z wanilią, dżemem wiśniowym i jabłkami cedrowymi, ze śladami czekolady, ziół, papryki i drewna.
W ustach pełne, o błogim, gustownym i stabilnym stylu. Idealny posmak. Proszę spróbować z pieczenią wołową, czerwonymi mięsami z grilla lub dojrzałymi serami.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Megas Oenos 2018, GR-SK-180001. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.