Pić teraz lub przechowywać w piwnicy do 30 lat. Zaleca się dekantację przez 1 godzinę. Rodzinna producent Siro Pacenti została założona w 1970 roku i jest aktywna ze swoją marką od 1988 roku. Obecnie zarządza nią syn Siro, Giancarlo Pacenti, który uprawia około 60 hektarów ziemi, z czego około 22 to winnice.
Winnice, podzielone na 7 działek, znajdują się na dwóch przeciwległych zboczach. Brunello di Montalcino Pelagrilli by Siro Pacenti to stabilne i wykwintne wino. Winogrona Sangiovese Grosso, uprawiane zgodnie ze stabilnym rolnictwem, są wybierane z winnic w wieku od 25 do 35 lat, położonych po północnej stronie denominacji Montalcino.
Po fermentacji gotowe wino leżakuje w beczkach z francuskiego dębu poprzez 24 miesiące, a następnie w butelce. Wino ma intensywny i błyszczący rubinowo-czerwony kolor, z lekkimi niuansami w kierunku granatu.
W nosie ujawnia intensywny, wielki i złożony profil aromatyczny, z nutami runa leśnego i czerwonych jagód, soczystej wiśni i fiołka, a następnie nutami pachnących ziół, tytoniu i skóry. Na podniebieniu jest pełne i miękkie, zachowując równocześnie dobrą kwasowość, która nadaje świeżości i równoważy smak.
Taniny są jędrne i dobrze zintegrowane. Ma należycie zbalansowaną strukturę i pikantne wykończenie. Jest to idealne wino do czerwonego mięsa albo gulaszu z dziczyzny.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Pelagrilli brunello di montalcino 2019. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.