Proszę delektować się nim dzisiaj albo przechowywać w piwnicy przez kilka lat. Nie ma potrzeby dekantacji przed podaniem.To wytrawne bursztynowe wino jest pełne nut białych owoców: pigwa, jabłko i gruszka mieszają się z subtelnymi aromatami tytoniu, orzecha włoskiego, marcepanu i ściółki leśnej.
Jest to produkt uznanej winiarni Shumi. Winogrona Kisi zostały zebrane z winnic w regionie Kakheti, a następnie poddane fermentacji w glinianych naczyniach, starożytnym gruzińskim procesie znanym jako qvevri.Winiarnia Shumi została założona w 2001 roku, a z siedziby w przepięknej wiosce Tsinandali rozrosła się do 300 hektarów winnic rozsianych po całym kraju.
Shumi to stare słowo, odnoszące się do autentycznego, nierozcieńczonego wina najwyższej jakości - coś, co winiarnia stara się odtworzyć w swej piwnicy Iberiuli. Autor "Trzech muszkieterów" Aleksander Dumas opisał kiedyś Tsinandali jako "raj", a z butelką Kisi z winiarni Shumi nie będą Państwo zbyt daleko.To wino qvevri ma wytrawne, rustykalne podniebienie.
W nosie wyczuwalne są zapachy dżemu z pigwy, grzybów, marcepanu i prażonych orzechów, które mieszają się z wyrafinowaną nutą goryczki. Jest głęboko jesienne, przywołując na myśl liście pomarańczy i przytulne noce przed kominkiem.
wspaniałe wino dla tych, którzy lubią rześkie białe wina, ale szukają czegoś nieco innego. Proszę rozważyć połączenie go z orzechami, serami lub kuchnią Bliskiego Wschodu.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Iberiuli kisi qvevri 2020. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.