Proszę pić dzisiaj lub przechowywać w piwnicy do 15 lat. Nie trzeba dekantować, ale najlepiej otworzyć pół godziny przed podaniem. Australijska winiarnia Shaw + Smith została założona poprzez kuzynów Martina Shawa i Michaela Hilla Smitha MW w 1989 roku w celu produkcji świetnych win w Adelaide Hills.
Winiarnia specjalizuje się w uprawie odmian o chłodnym klimacie, takich jak Chardonnay, Sauvignon Blanc i Pinot Noir. Pracami w piwnicy kieruje Adam Wadewitz, powszechnie uważany za jednego z najistotniej utalentowanych winiarzy w Australii.
Winogrona Pinot Noir pochodzą z Lenswood, winnicy posadzonej w 1999 roku na glebach gliniastych i łupkowych, położonej na obszernej wysokości (455-500 metrów nad poziomem morza). Po ręcznym zbiorze fermentacja odbywa się z 30% całych gron.
Gotowe wino leżakuje następnie we francuskim dębie. Lenswood Pinot Noir to czerwone wino o silnym charakterze i intensywnym i szerokim profilu aromatycznym. W nosie ujawnia potężne nuty czarnych wiśni, łupin kokosa, szałwii i kardamonu, a także końcowe nuty pieprzu.
Na podniebieniu jest solidne i skoncentrowane, owocowe i zaopatrzone w perfekcyjną kwasowość. Taniny są jędrne i delikatne. Długi finisz przywołuje nuty prażonych przypraw. Nieprzeciętnie komponuje się z dziczyzną, a w szczególności z kaczką confit.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Lenswood Pinot Noir 2021, AU-SW-210005. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.