Pić dzisiaj albo przechowywać w piwnicy do 20 lat. Nie trzeba dekantować, lecz najlepiej otworzyć pół godziny przed podaniem.Założona przez kuzynów Martina Shawa i Michaela Hilla Smitha w 1989 roku, Shaw and Smith to rodzinna winiarnia położona w Adelaide Hills w Australii Południowej.
Winnice rozciągają się na 55 hektarach podzielonych na 3 parcele (Balhannah, Lenswood i Piccadilly), obsadzone winogronami Chardonnay, Sauvignon Blanc, Pinot Noir i Shiraz, które najlepiej sprawdzają się w tych warunkach glebowych i klimatycznych.Winogrona Chardonnay są selekcjonowane i zbierane ręcznie z winnicy Lenswood, położonej na wysokości 500 metrów nad poziomem morza na glebach gliniasto-ilastych i łupkowych.
Winorośl ma ponad 20 lat i zadowala się wschodnią ekspozycją. Fermentacja odbywa się w 500-litrowych kadziach, z których 30% jest nowych. Gotowe wino leżakuje w dębie przez co najmniej 10 miesięcy.Lenswood Chardonnay to eleganckie białe wino.
Ma jasnosłomkowy odcień ze złotymi refleksami i szeroki profil aromatyczny z nutami cytrusów i nektarynek, zielonego jabłka i białych kwiatów, a także nutami mineralnymi i ziołowymi. Na podniebieniu jest liniowe, cienkie i delikatne z miłą owocową intensywnością i prawidłową strukturą.
W ustach krągłe i świeże, z perfekcyjnym potencjałem starzenia. Znakomite do pieczonego kurczaka, eskalopków cielęcych i przegrzebków.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Lenswood chardonnay 2021. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.