Proszę pić teraz lub przechowywać w piwnicy do 25 lat. Zaleca się dekantację poprzez godzinę. Założona w 1956 roku w Serralunga d'Alba, dzięki połączeniu niektórych winnic należących wówczas do Opera Pia Barolo, Schiavenza jest rodzinną winiarnią.
Nazwa Schiavenza pochodzi od tego samego terminu dialektalnego, który wskazuje na udziałowców, którzy w tym czasie pracowali na tych działkach. Dziś firma rozciąga się na około 8 hektarach, które obejmują również niektóre działki w Monforte d'Alba i produkuje wyśmienite wina z Nebbiolo, Dolcetto i Barbera.
Winogrona Nebbiolo są wybierane z prestiżowego cru Broglio, położonego około 360 metrów nad poziomem morza, na glebach gliniasto-mulistych. Jest to tradycyjne Barolo, które dojrzewa przez co najmniej 3 lata w pokaźnych beczkach z dębu slawońskiego.
To wysmakowane Barolo ujawnia czysty odcień z odcieniami granatu i pomarańczowymi refleksami. Jego profil aromatyczny jest znaczny i złożony z kwiatowymi nutami róży, intensywnymi aromatami czerwonych jagód, przypraw, lukrecji, skóry i nutami balsamicznymi.
Na podniebieniu jest charakterne i świeże z konkretnymi i dobrze zintegrowanymi taninami oraz długim finiszem, który przypomina zapachy runa leśnego. Klasycznie łączy się je z gulaszami z czerwonego mięsa i dziczyzną,korzystnie nadaje się do dojrzałych serów.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Barolo broglio 2017. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.