Proszę pić dzisiaj lub przechowywać w piwnicy do 3 lat. Nie ma potrzeby dekantacji. Arris Winery to rodzinna winiarnia położona w południowo-zachodnim sektorze Kefalonii, która produkuje naturalne wina. Winnice, w sumie nieco ponad 2 hektary, są wspaniale tarasowe na wysokości ponad 700 metrów, wiecznie pokonywane przez morską bryzę i otoczone gęstą roślinnością sosen, gajów pomarańczowych, drzew oliwnych i gęstych śródziemnomorskich zarośli.
korzystnie przepuszczalne gleby są bogate w wapień. Naturalne podejście agronomiczne skutkuje winami z wybuchowymi owocami i ciałem,jednostajnymi zaskakującą świeżością i osobliwą i trwałą nutą sapidowo-mineralną.Odmiana Robola, znana w Słowenii jako Rebula, a we Włoszech jako Ribolla, na tym obszarze nabiera nieszablonowych cech ze względu na swój rozmach i głębię.
Winogrona Robola są pozyskiwane w winnicy w rejonie Fagias, na wysokości około 700 metrów. Po zbiorach winogrona są odszypułkowywane, miażdżone, delikatnie wyciskane i poddawane fermentacji w kontrolowanej temperaturze.
Otrzymane wino ma blado cytrynowy kolor i prezentuje delikatny bukiet białych owoców, takich jak gruszka, cytrusy i zielone jabłko. Mineralność jest intensywna, a nawet wyczuwalna jako nuta mokrego krzemienia w nosie.
Wino jest koliste w ustach, lecz z uderzającą nutą kwasową, która czyni je znakomitym do tłustych potraw. Jest świeże, rześkie i głębokie. Proszę spróbować z rybą z frytkami, tempurą albo spaghetti z małżami.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Robola of Kefalonia 2023. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.