Proszę pić teraz lub przechowywać w piwnicy do 20 lat. Nie ma potrzeby dekantacji. Podawać schłodzone. Założona w 1947 roku jako przedstawiciel winiarzy z greckiej wyspy Santorini, Santo Wines jest dziś największym producentem wina na wyspie.
Spółdzielnia realizuje filozofię ochrony bioróżnorodności i rodzimych odmian, produkując wina o chronionej nazwie pochodzenia (PDO) najwyższej jakości, z wielkim szacunkiem dla lokalnych tradycji. To konwencjonalne, soczyste wino deserowe jest w większości mieszanką Assyrtiko, z dodatkiem winogron Aidani, pochodzących z winnic na wyspie Santorini.
Po zbiorach winogrona pozostawia się do naturalnego wyschnięcia na słońcu przez około tydzień. Fermentacja odbywa się w zbiornikach ze stali nierdzewnej przez około 40 dni, a gotowe wino jest następnie starzone w wykorzystywanych dębowych beczkach przez sześć lat.
Vinsanto Wines ma intensywny i lśniący odcień z pomarańczowo-czerwonymi tonami i niektórymi odcieniami zmierzającymi w kierunku brązu. Jego profil aromatyczny jest obszerny i złożony z nutami rodzynek i suszonych moreli, miodu i słodkich przypraw.
Na podniebieniu jest miękkie i gładkie, bogate i skoncentrowane. Wino ma perfekcyjną osobowość i poprawnie zbalansowaną kwasowość. Finisz jest przyjemnie ciepły i trwały, przypomina nuty miodu. Wyśmienite do deserów na bazie suszonych owoców i tart z kremem.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Vinsanto 2020. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.