Przechowywać w piwnicy do 13 lat. Nie ma potrzeby dekantacji przed podaniem.Regularnie nazywana jedną z najlepszych winiarni w Chile pod względem stosunku jakości do ceny, Santa Ema została założona poprzez rodzinę Pavone, która ma ponad trzy pokolenia doświadczenia w wytwarzaniu wina w okolicy.
Rodzina może prześledzić swoją historię w dolinie Maipo od 1917 roku, kiedy to po raz pierwszy przybyli tutaj, żeby uprawiać winogrona. Dziś wykorzystują swoją dogłębną znajomość ziemi i terroir do produkcji rewelacyjnych win z konwencjonalnych międzynarodowych odmian.Catalina jest jedną z ich flagowych butelek i została natchniona Cataliną Moreno-Rodillo, żoną założyciela Santa Ema, Félixa Pavone.
Jest to wykwintna mieszanka w stylu Bordeaux, składająca się z Cabernet Sauvignon, Carmenere i Cabernet Franc. Winogrona pochodzą z najlepszych winnic w dolinie Cachapoal, gdzie warunki są genialne do produkcji najwyższej jakości czerwonych win dzięki słonecznym letnim dniom i chłodzącej bryzie z pobliskich Andów.Po przybyciu do winiarni winogrona są winifikowane oddzielnie dla każdej odmiany i dojrzewają w nowych beczkach z francuskiego dębu poprzez 10 miesięcy, a następnie przez kolejne 4 miesiące po zakończeniu procesu mieszania.
Następnie wino leżakuje w butelce poprzez rok, zanim będzie gotowe do wypuszczenia na rynek. Konsekwencją jest bogate, pełne wino o mocnych smakach ciemnych owoców, muskularnej strukturze i taninach, które poprawnie zareagują na dodatkowe przechowywanie w piwnicy.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Catalina 2019. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.