Pić dzisiaj albo przechowywać w piwnicy do 5 lat. Nie wymaga dekantacji. Położona w klasztorze, w wiosce o tej samej nazwie w prowincji Ancona, winiarnia Santa Barbara jest prowadzona przez Stefano Antonucciego, byłego bankiera, który postanowił poświęcić się winu i przejąć producenta w latach 80-tych.
Santa Barbara koncentruje swoją produkcję na rodzimych winoroślach Verdicchio, Montepulciano i Lacrima di Morro d'Alba, lecz produkuje na dodatek wina z międzynarodowych winorośli. Winogrona Verdicchio pochodzą z winnic posadzonych na wysokości około 250-260 metrów, na piaszczystych glebach tufowych.
Tutaj winorośl zadowala się południowo-wschodnią i północno-wschodnią ekspozycją, która zapewnia wyśmienite dojrzewanie winogron. Po zbiorach fermentacja odbywa się w kontrolowanej temperaturze w stalowych pojemnikach, a gotowe wino leżakuje w stalowych pojemnikach poprzez kilka miesięcy przed butelkowaniem i wprowadzeniem na rynek.
Wino ma przezroczysty odcień z jasnymi słomkowo-żółtymi odcieniami. Jego profil aromatyczny jest obszerny i złożony z nutami pigwy, dojrzałych cytrusów i innych żółtych owoców, a następnie nutami świeżych migdałów.
Na podniebieniu jest miękkie i jednostajne z wyraźną kwasowością, która jest szczególnie orzeźwiająca. Ma średnie ciało i długi owocowy finisz. Wyśmienicie nadaje się jako aperitif i jest perfekcyjnym winem do owoców morza.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Le Vaglie Verdicchio dei Castelli di Jesi 2023, IT-BT-220001. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.