Przechowywać w piwnicy do 10 lat. Zdekantować 1 godzinę przed podaniem.łynny "latający winiarz" Michel Rolland po raz pierwszy przybył do Argentyny na zaproszenie rodziny Etchart w 1988 roku. Zauroczony niesamowitym terroir w tej części północnej Argentyny, nie minęło niemało czasu, zanim Rolland nawiązał współpracę z Etchartami, żeby założyć Bodega San Pedro de Yacochuya w najwyżej położonym regionie winiarskim na świecie, Cafayate.Tutejsze winnice znajdują się na wysokości 2000 metrów nad poziomem morza, co wytwarza fascynujące warunki do produkcji wina najwyższej jakości.
Dzięki szczególnie intensywnemu nasłonecznieniu na tej wysokości i chłodnym temperaturom w nocy, winogrona osiągają słuszną dojrzałość, a także rozwijają pokaźniejszą intensywność smaku, taniny i koloru.Rolland's Yacochuya cuvee jest stworzone z reguły z Malbec wraz z odrobiną Cabernet Sauvignon pochodzącego z najkorzystniejszej winnicy w posiadłości, która jest obsadzona 60-letnimi winoroślami.
Ponieważ latem dni bywają wyjątkowo gorące, winogrona zbierane są w nocy i fermentowane w zbiornikach ze stali rdzoodpornej o kontrolowanej temperaturze, by zachować świeżość. Starzenie odbywa się w 70% użytkowanych i 30% nowych beczkach z francuskiego dębu przez 12 miesięcy.
W ten sposób powstaje bogata i mocna czerwień, która przepełniona jest soczystymi ciemnymi jagodami, nutami suszonych fiołków i przyprawą do pudełka cygar na długim finiszu.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Yacochuya 2017. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.