Przechowywać w piwnicy do 12 lat. Nie trzeba dekantować przed podaniem.Położona w samym sercu apelacji Primitivo di Manduria, Cantine San Marzano została założona około pięćdziesiąt lat temu poprzez 19 lokalnych winiarzy w wiosce o tej samej nazwie.
San Marzano zajmuje nieprzeciętną lokalizację pomiędzy morzami Jońskim i Adriatyckim, gdzie chłodząca bryza pomaga złagodzić gorące śródziemnomorskie lata. Zapewnia to wyśmienite warunki do produkcji szerokich, pełnych czerwieni z Primitivo i Negroamaro, zrównoważonych świeżością i aromatami dzięki bliskości wybrzeża.Ich Negroamaro F jest wytwarzane z trzech winnic w Contrada Monte La Conca obsadzonych nad wyraz starymi winoroślami Negroamaro.
Działki znajdują się na klasycznych czerwonych glebach regionu, które są bogate w tlenek żelaza i mają krzewy winorośli, które są precyzyjnie zbierane ręcznie za pomocą niewiele znaczących koszy. W winiarni winogrona są winifikowane przy użyciu dzikich drożdży, a następnie starzone w beczkach z francuskiego i kaukaskiego dębu poprzez 12 miesięcy.
konsekwencją jest soczyste wino o atramentowym purpurowo-czerwonym kolorze i uwodzicielskich aromatach dżemu wiśniowego, cassis i jeżyn. Na podniebieniu jest duże, pełne ciało, gładkie i dojrzałe taniny i delikatna smuga świeżości, która gwarantuje równowagę.
To rewelacyjne wino do łączenia z wszelkiego rodzaju czerwonymi mięsami, wędlinami i dziczyzną i daniami z makaronu na bazie pomidorów.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Negroamaro F 2021. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.