Przechowywać w piwnicy do 9 lat. Zdekantować 1 godzinę przed podaniem.pociągającye ciemne wiśnie, jeżyny, słodkie przyprawy i lawenda oczarowują nos, w trakcie gdy pierwszy łyk ujawnia dżem z dzikich jagód, suszone zioła, a także nuty dymu i tytoniu wraz z specyficzną mineralnością.
W ustach pełne i szerokie, solidna struktura i taniny są wspaniale stabilne odrobiną kwasowości i długim finiszem. Ta unikatowa czerwona mieszanka z Lacjum jest produkowana z ekologicznie uprawianych winogron Grenache, Syrah, Carignan i Tempranillo, które są precyzyjnie zbierane ręcznie w słusznej dojrzałości.
Są one następnie fermentowane w zbiornikach ze stali nierdzewnej przy użyciu dzikich drożdży i dojrzewają w dębowych beczkach przez 20 miesięcy, a następnie poprzez kolejne 6 miesięcy w butelce. An Giovenale Habemus Lazio to jedno z najmocniej ekscytujących win tworzonych obecnie w Lacjum dzięki ambitnemu winiarzowi Emanuele Pangrazi.
Odnoszący sukcesy przedsiębiorca, zanim zwrócił się ku swej winiarskiej pasji, Emanuele współpracował ze słynnym włoskim enologiem Marco Casolanettim, aby zidentyfikować najlepsze miejsca na winnice w malowniczej dolinie Blera, na północ od Rzymu.
Warunki są tu doskonałe do produkcji wyjątkowych win dzięki szerokiemu letniemu słońcu i chłodzącemu wpływowi pobliskiego Morza Tyrreńskiego.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Habemus lazio 2021. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.