Proszę pić teraz lub przechowywać w piwnicy do 10 lat. Nie wymaga dekantacji.Rodrigo Méndez to hiszpański winiarz, który w 2011 roku podjął swój osobisty projekt w Galicji, swojej ojczyźnie, a precyzyjniej w Meaño, w sercu doliny Salnés, gdzie posiada około 2,5 hektara winnic odziedziczonych po rodzinie, z których niektóre zostały posadzone ponad sto lat temu poprzez jego pradziadka.
Jego produkcja jest ograniczona, ale jego wina odniosły już spory sukces krytyczny i publiczny i są uważane za jedne z najkorzystniejszych w regionie.Winogrona Albarino zbierane są ręcznie z kilku winnic w wieku od 30 do 70 lat, położonych w Meaño na granitowych i piaszczystych glebach.
Fermentacja odbywa się w 80% w beczkach, a reszta w stali. Część gotowego wina jest następnie pozostawiana na 6 miesięcy w beczkach, w których odbywa się fermentacja.Wino ma transparentny i połyskujący słomkowo-żółty kolor.
Jego profil aromatyczny jest intensywny i żywy z nutami owoców tropikalnych, moreli brzoskwiniowej i białych kwiatów i nutami balsamicznymi i mineralnymi. Na podniebieniu jest świeże i jednostajne z żywą kwasowością i wyraźną żyłą mineralną, która utrzymuje się na finiszu.
wspaniale komponuje się z tapas na bazie ryb, ale najlepiej smakuje z owocami morza.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Cies blanco 2023. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.