Przechowywać w piwnicy do 13 lat. Zdekantować 2 godziny przed podaniem.Renato Ratti rozpoczął swoją karierę w branży winiarskiej w Sao Paolo w Brazylii, gdzie wyemigrował po ukończeniu studiów enologicznych w Albie.
Po kilku latach produkcji win musujących i wermutów dla Cinzano, zdecydował, że nadszedł czas, żeby wrócić do domu i kupił swoją pierwszą winnicę tuż pod opactwem L'Annunziata w La Morra. Zybko stał się pionierem i orędownikiem regionu Barolo, stwarzając pierwszą szczegółową mapę historycznych crus Barolo w latach 70.
i produkując jedno z pierwszych pojedynczych winnic Barolo w latach 60. XX wieku. W 1988 roku syn Renato, Pietro, przejął stery i kontynuował modernizację i innowacje, dodając nową piwnicę z przepływem grawitacyjnym w 2005 roku oraz rozszerzając i odnawiając rodzinne winnice.Nazwa Marcenasco Barolo rodziny Ratti pochodzi od podstrefy, w której pozyskiwane są owoce, obsadzonej Nebbiolo od co najmniej XII wieku.
Winogrona zbierane są w październiku, kiedy osiągają trafną dojrzałość, a młode wino dojrzewa w obszernych dębowych beczkach poprzez dwa lata. Ta dokładna winifikacja i wydłużone dojrzewanie daje wyrafinowane Barolo, które jest bogate w smaku i pełne ciała,jednostajne pasmem jasnej świeżości i urzekającymi nutami dymnego tytoniu, lukrecji i słodkich przypraw.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Barolo marcenasco 2019. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.