Przechowywać w piwnicy do 9 lat. Nie trzeba dekantować przed podaniem.Posiadłość Renato Ratti produkuje jednocześnie wino Barbera d'Asti, jak i Barbera d'Alba, które pokazują dwie nad wyraz rozmaite strony tej uroczej odmiany winogron.
Ich Barbera d'Alba proponuje bogaty, hojny fason z dużą ilością dojrzałych czerwonych owoców, w trakcie gdy ta Barbera d'Asti ujawnia elegancję i finezję, którą winogrono Barbera może osiągnąć, gdy jest traktowane z lekkim dotykiem.
Nos jest wyrafinowany z nutami czerwonych wiśni, słodkich przypraw i suszonych ziół, w trakcie gdy pierwszy łyk ujawnia jasną kwasowość, należycie zaokrągloną teksturę i intensywne smaki dzikich jagód.Rodzina Ratti produkuje to solidne wino od 1969 roku, wkrótce po tym, jak Renato Ratti powrócił z Brazylii, gdzie produkował wino dla Cinzano, żeby realizować swoje marzenia o produkcji własnych win.
Renato rozpoczął swój projekt od niepokaźnej winnicy w pobliżu opactwa L'Annunziata w topowym cru Barolo La Morra i momentalnie zyskał reputację pioniera dzięki swej pracy nad mapowaniem historycznych crus Barolo i produkcji jednego z pierwszych pojedynczych winnic Barolo.
w ostatnich latach pracę Renato kontynuował jego syn Pietro, który stara się unowocześniać i wprowadzać innowacje, pozostając równocześnie wiernym tradycjom regionu.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Barbera d'asti battaglione 2023. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.