Przechowywać w piwnicy do 9 lat. Zdekantować 1 godzinę przed podaniem.Rodzina Ratti jest pionierami w regionie Barolo, odkąd Renato Ratti powrócił do rodzinnych Włoch w latach 60. Po okresie pracy w Brazylii i postanowił zrealizować swoje marzenie o produkcji własnych win.
Oprócz poszukiwanych win Barolo stworzonych w słynnym cru La Morra, rodzina Ratti produkuje także inne charakterystyczne lokalne wina, takie jak ta zachwycająca Barbera d'Alba wykonana z owoców z uznanych rodzinnych winnic La Morra.Uprawiane tu winogrona Barbera nadzwyczajnie nadają się do piaszczystych gleb i produkują pokaźne, pełne czerwone wino z delikatnymi taninami i konkretną strukturą, dzięki czemu wino jest idealnym partnerem do czerwonych mięs, dań z makaronu na bazie pomidorów, a nawet świeżo przygotowanej pizzy.
Na podniebieniu wyczuwalny jest intensywny charakter czerwonych owoców, uzupełniony jasną smugą kwasowości i długim, czystym finiszem. To jednoszczepowe wino Barbera powstaje przez macerację moszczu winogronowego ze skórkami poprzez zaledwie 7 dni, by zachować świeżość i elegancję gotowego wina.
Po zakończeniu cyklu fermentacji wino jest następnie starzone w dębowych beczkach przez około rok, by dojrzało i było gotowe do wypuszczenia na rynek.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Barbera d'Alba Battaglione 2022, IT-RR-220001. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.