Pić dzisiaj albo przechowywać w piwnicy do 20 lat. Nie ma zapotrzebowania dekantacji przed wypiciem.Raul Perez Pereira zyskał w ostatnich latach niemalże kultową rzeszę entuzjastów, zdobywając nagrody i wyróżnienia, dzięki którym został lubiany za jednego z najkorzystniejszych winiarzy na świecie.
Jego filozofią w tworzeniu wina jest uhonorowanie winogron i terroir, a także uchwycenie autentyczności tych rzeczy w winie. Produkując wino od 1994 roku, gdzie zaczynał w rodzinnej winnicy, w 2005 roku założył własną firmę i odegrał kluczową rolę w umieszczeniu Bierzo jako apelacji w centrum uwagi.
Jego rodzinna winiarnia jest największym właścicielem Mencia, szczepu, który Raul wydobył z cienia i nadal cieszy się coraz większym uznaniem. Jego skupienie na uchwyceniu miejsca nadaje jego winom genialną jakość opartą na terroir, która teleportuje konsumentów do jego minimalnego domu Bierzo Valtuille de Abajo.Winogrona do Valtuille są wybierane z najwyżej położonych rzędów na działce.
Te specjalnie wyselekcjonowane grona są fermentowane w pionowych kadziach z otwartym dachem, a następnie spędzają rok w neutralnych beczkach. Nos otwiera się kwiatowym bukietem, który przechodzi w czerwone owoce, grafit i pikantną ziemistość.
Uprawiane na piaszczystych glebach, wino pokazuje terroir z miękkimi taninami i rustykalnym, mineralnym podniebieniem ze skórą, lukrecją i ciemną śliwką. Wino to jest stabilne i świeże i należycie komponuje się z gulaszami wołowymi, daniami ziołowymi, makaronami, pieczonymi warzywami i wędlinami.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Ultreia Valtuille Mencia 2021, ES-RL-210002. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.