Pić teraz lub przechowywać w piwnicy do 20 lat. Nie ma zapotrzebowania dekantacji przed wypiciem.Jeśli chodzi o wina z Hiszpanii, Raul Perez Pereira to nazwisko, które niejednokrotnie się pojawia. W ostatnich latach Raul Perez zyskał światowy rozgłos dzięki swoim niezafałszowanym, opartym na terroir winom, które są jedyne w swoim typu.
Dorastając w winiarstwie, jego rodzina zajmuje się winoroślą od co najmniej 300 lat, a dziś jest największym właścicielem Mencia w apelacji Bierzo. Swój pierwszy rocznik wyprodukował w rodzinnej winiarni w 1994 roku, a następnie oddzielił się, by rozpocząć własny projekt winiarski.
Jego praca powiększyła się o winogrona z apelacji Rías Baixas, Ribeira Sacra i Tierra de León.Ultreia Rapolao powstaje z winogron pochodzących ze 100-letnich winorośli w znanym El Rapolao Cru. Fermentacja jest spontaniczna i obejmuje całe klastry w fermentatorach kasztanowych.
Wino jest następnie starzone przez rok w beczkach, z odrobiną nowego dębu, nadając produktowi końcowemu lekko kremową jakość. Nos jest zapowiadany i ziarnisty z mokrym kamieniem, anyżem, goryczką fiołkową i skórką pomarańczową wyskakującą z kieliszka do czerwonych jagód i kakao.
Na podniebieniu wyczuwalna jest wyraźna kwaskowatość, przeciętne taniny i zrównoważona kwasowość. Zużyta skóra i suszone zioła są tu wyraźne z ciemnymi owocami i odrobiną dymu na finiszu. Perfekcyjne wino do parowania z potrawami, proszę spróbować skosztować Ultreia Rapolao z daniami na bazie grzybów, chorizo, cielęciną, dziczyzną i serami z owczego mleka.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Ultreia rapolao mencia 2020. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.