Pić dzisiaj lub przechowywać w piwnicy do 14 lat. Podawać schłodzone. Uznawany za jednego z najlepszych hiszpańskich producentów białego wina, Rafeal Palacios opuścił rodzinną winiarnię w Rioja w 2004 roku i przeniósł się do minimalistycznego zakątka Valdeorras w północno-zachodniej Hiszpanii, niedaleko granicy z Portugalią.
W sumie zgromadził 24,5 hektara winorośli w Val do Bibei, dramatycznym krajobrazie stromych granitowych zboczy i starych sękatych winorośli Godello, które posiadają nawet 100 lat. Skomplikowane warunki i niedostępność oznaczają, iż wszystko musi być realizowane ręcznie, w tym zbiory.
Szczytowym osiągnięciem Rafaela jest jego niespotykane Sorte O Soro, które pochodzi z pojedynczej działki o powierzchni 0,47 hektara z 40-letnimi winoroślami. Było to pierwsze miejsce, które Rafeal kupił po przybyciu do Valdeorras i jest uprawiane biodynamicznie, aby zachować naturalną równowagę.
W winiarni moszcz jest fermentowany przy użyciu dzikich drożdży i starzony w 500-litrowych francuskich beczkach poprzez 7 miesięcy. SRezultatem jest naprawdę genialne białe wino, które nieraz zdobywa 98+ punktów od Wine Advocate i innych najlepszych magazynów winiarskich.
W nosie wyczuwalne są brzoskwinie, morele, liczi i nuty suszonych ziół, wiciokrzewu i cytrusów, w trakcie gdy pierwszy łyk ujawnia przepyszną kwasowość, należycie zaokrągloną teksturę i długi finisz doprawiony tostami i przyprawami.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Sorte O Soro 2022. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.