Przechowywać w piwnicy do 15 lat. Zdekantować 1 godzinę przed podaniem.Querciabella lub "efektowny dąb" jest uważany za jednego z najkorzystniejszych producentów Chianti, z reputacją zarówno wyśmienitych Super Tuscanów, jak i olśniewających win Chianti Classico.
Jest to w obfitej mierze zasługa wizjonerskiego właściciela Sebastiano Cossia Castiglioni, który w latach 80. I 90. Był wczesnym zwolennikiem równocześnie ekologicznej, jak i biodynamicznej uprawy winorośli. Dziś posiadłość jest jedną z największych we Włoszech winiarni naturalnych i biodynamicznych z 74 hektarami winorośli w Chianti i kolejnymi 32 hektarami w nadmorskim regionie Maremma w Toskanii.Palafreno to jedno z najmocniej kultowych i najrzadszych toskańskich win, ponieważ jest wyprodukowane tylko wtedy, gdy warunki uprawy są świetne.
Składające się w 100% z Merlot z najkorzystniejszych winnic posiadłości w Greve, jest to monumentalne wino, które ma ogromne możliwości starzenia. Jego moc i prezencja znajdują odzwierciedlenie w nazwie, która odnosi się do paradnego konia średniowiecznego rycerza.
woce do produkcji tego wina pochodzą tylko z dwóch winnic, Cipresso i Marrone, które znajdują się na wysokości od 350 do 400 metrów. W winiarni owoce są poddawane mikrowinifikacji w niewiele znaczących partiach i dojrzewają przez 18 miesięcy w beczkach z francuskiego dębu.
na ogół winiarnia produkuje zaledwie 2500 butelek, gdy owoce Merlot z danego rocznika zostaną uznane za unikatowej jakości. Ciemny, mroczny i przystojny z soczystymi nutami śliwki, cassis i dzikich jagód, ten hitowy czerwony będzie jeszcze spektakularniejszy z kilkoma kolejnymi latami w piwnicy.
Jeśli wolą Państwo delektować się nim dzisiaj, proszę spróbować zespoić je z obfitą dziczyzną lub wołowiną, by złagodzić konkretne taniny.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Palafreno 2019. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.