Przechowywać w piwnicy do 8 lat. Nie ma potrzeby dekantacji przed podaniem. Querciabella, co po włosku oznacza "spektakularny dąb", jest uważana za jednego z najlepszych producentów Chianti dzięki ciężkiej pracy i wizji właściciela Sebastiano Cossia Castiglioni.
Castiglioni był jednym z pierwszych, którzy przekształcili swoją posiadłość w rolnictwo organiczne w 1988 roku, a w 2000 roku przyjął też dokument biodynamiczny. Aktualnie posiadłość ma około 74 hektarów najlepszych winnic w wielu najlepszych crus Chianti, a także kolejne 32 hektary w nadmorskim regionie Maremma.
To czarujące Chianti Classico uosabia specyficzny dla Querciabella fason elegancji, świeżości i intensywności. Wino to było w centrum działalności winiarskiej posiadłości od momentu założenia Querciabella w 1974 roku, niejednokrotnie osiągając wyniki w latach 90-tych od wiodących krytyków winiarskich.
Owoce pochodzą z najkorzystniejszych miejsc w trzech najkorzystniejszych podstrefach Chianti, Greve, Radda i Gaiole in Chianti. Greve wnosi żywiołowość i świeże owoce, Radda konkretne taniny i nuty ciemnych owoców, a Gaiole dodaje dojrzalsze owoce i orzeźwiającą kwasowość.
W winiarni owoce są poddawane winifikacji przy nieznacznej ingerencji, aby wydobyć naturalne piękno terroir. 14 miesięcy dojrzewania w beczkach z drobnoziarnistego dębu pomaga w pełni związać taniny i dodać poloru ostatecznej mieszance.
skutkiem jest proste, ale złożone Chianti, które pęka w szwach od dojrzałych wiśni, jagód jałowca i nut lukrecji. Idealne wino do dań na bazie pomidorów, takich jak zupy pomidorowe lub ręcznie robiony makaron podawany z ragu z wołowiny albo dzika.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Chianti classico 2021. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.