Przechowywać w piwnicy do 10 lat. Podawać schłodzone. Batar jest uważany za jedno z najkorzystniejszych białych win we Włoszech, a popularny krytyk winiarski Jancis Robinson opisał je choćby jako przypominające "istotnie udane Corton-Charlemagne".
Jednak pomimo porównań do najlepszych białych Burgundii, Batar jest bez wątpienia toskański w sercu z typową mineralnością i elegancją dzięki winnicom Ruffoli na obfitych wysokościach Querciabella.
Cuvee składa się z owoców Chardonnay i Pinot Bianco, które są uprawiane ekologicznie i biodynamicznie oraz ręcznie selekcjonowane, żeby zapewnić, że do Batar użytkowane są tylko wspaniałe winogrona. W winiarni owoce są tłoczone i fermentowane w beczkach z francuskiego dębu, a przed butelkowaniem dojrzewają przez dziewięć miesięcy.
W typowym roku produkuje się zaledwie 15 000 butelek tego kultowego wina, z których większość jest momentalnie rozchwytywana przez kolekcjonerów i miłośników wina na całym świecie. Kwiaty akacji, rumianek, wędzone migdały i delikatne nuty dojrzałej brzoskwini dominują w nosie, w trakcie gdy podniebienie oferuje jedwabiście gładką teksturę, poprawnie zaokrąglone odczucie w ustach i równoważącą świeżość na długim finiszu.
Złożoność i intensywność wina Batar sprawia, że można je prosto przechowywać w piwnicy przez co najmniej kolejną dekadę po roczniku albo delektować się nim już teraz w połączeniu z daniami z makaronu na bazie trufli, pieczonym kurczakiem w ziołach lub pieczonymi warzywami korzeniowymi.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Batar 2021. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.