Proszę pić dzisiaj lub przechowywać w piwnicy do 20 lat. Zaleca się dekantację poprzez pół godziny. Półdzielnia Produttori del Barbaresco została założona w 1958 roku poprzez Don Fiorino Marengo, ówczesnego proboszcza Barbaresco, który zgromadził dziewiętnastu rolników.
Projekt opierał się na Cantine Sociali di Barbaresco, założonej w 1894 roku przez Domizio Cavazza, ówczesnego dziekana Królewskiej Szkoły Enologicznej w Albie.Dzięki poświęceniu winiarzy, którzy ją tworzą, Produttori del Barbaresco od dawna uważana jest za jedną z najbardziej prestiżowych winiarni w okolicy i przykład dla spółdzielni na całym świecie.
Dziś liczy 50 członków z około 110 hektarami winnic Nebbiolo i kontroluje większość historycznych Crus z tego obszaru.Barbaresco Pora Riserva wytworzone jest wyłącznie z winogron Nebbiolo uprawianych w winnicy o tej samej nazwie, na glebie gliniasto-wapiennej z żyłkami piasku.
Fermentuje w stali w temperaturze 30°C, z 28-dniową maceracją na skórkach i fermentacją malolaktyczną. Starzeje się 36 miesięcy w dębowych beczkach i 12 miesięcy w butelce. W kieliszku wino ma przezroczysty, rubinowo-czerwony kolor z lekkimi refleksami granatu.
Nos jest intensywny, złożony i delikatny z nutami śliwki, tytoniu, goździków i nut balsamicznych. Na podniebieniu jest wytrawne, ciepłe, dość miękkie, świeże, taninowe i pikantne. Jest to wino o prawidłowej strukturze i długowieczności.
prawidłowo komponuje się z dziczyzną, dojrzałymi serami, grillowanymi mięsami i gulaszami.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Barbaresco riserva pora 2019. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.