Proszę pić teraz lub przechowywać w piwnicy do 15 lat. Zaleca się dekantację przez pół godziny.Barbaresco producentów Barbaresco jest jednym z najkorzystniejszych czerwonych win Piemontu, o starożytnej historii.
Po raz pierwszy wspomniano o nim pod koniec XVIII wieku, lecz dopiero około 1894 roku Barbaresco zaczęło podbijać świat dzięki Domino Gavazza i jego Cantine Sociali. Po nim, w 1958 roku, Don Fiorino Marengo założył Produttori del Barbaresco.dzisiaj uprawy Barbaresco koncentrują się w niektórych gminach prowincji Cuneo i na popularnym obszarze Langhe.
Obszary te są szczególnie deszczowe i mgliste, ale z tego powodu są doskonałe dla Nebbiolo, delikatnej winorośli, która wymaga powolnego dojrzewania, żeby w niektórych latach trwać do końca listopada. Gleby wapienno-gliniaste, wraz z wysokością obszaru, są kluczowymi elementami jego uprawy, aby w pełni użyć jakość Barbaresco.Jest to ciepłe i jednostajne czerwone wino o gęstej i delikatnej taninowej strukturze z nutami malin, jagód i porzeczek.
Ma prawidłową kwasowość i trwały posmak. Jest to gustowne wino, które można wiązać z makaronami z sosami mięsnymi i risotto z truflami albo grzybami.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Barbaresco 2020. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.