Można delektować się nim teraz lub przechowywać w piwnicy poprzez kilka lat. Nie ma zapotrzebowania dekantacji przed podaniem. Pojer e Sandri to przedsiębiorcza winiarnia położona u podnóża Alp w regionie Trydent-Górna Adyga we Włoszech.
Została założona poprzez dwóch przyjaciół, Mario Pojera i Fiorentino Sandri, którzy od prawie 50 lat po cichu wyznaczają trendy na włoskiej scenie winiarskiej. To wino Pinot Nero jest mariażem włoskich klonów Pinot Noir i francuskich klonów z Burgundii, uprawianych w świeżym środowisku Faedo, gdzie Pojer i Sandri pierwotnie założyli sklep.
Tutejszy klimat jest pod silnym wpływem wiatrów wiejących znad jeziora Garda, co nadaje winom niezaprzeczalną lekkość i poczucie ekscytacji. Pojer e Sandri Pinot Nero w kieliszku mieni się jasną czerwienią, z figlarnym nosem czerwonych jagód - dojrzałych, kolistych truskawek i chudszych, bardziej zestresowanych owoców żywopłotu.
Winogrona leżakowały zaledwie kilka miesięcy w dębowych beczkach, dzięki temu jest to idealny wybór dla fanów lżejszych win z subtelnymi taninami. Podniebienie jest również napędzane owocami i żylastą kwasowością - można znaleźć jagody, truskawki i dzikie cierpkie maliny, wsparte nutami przypraw i fiołków.
Jest to wszechstronne wino do łączenia z potrawami, zdolne do wzbogacenia wszystkiego, od pieczonego czerwonego mięsa po wędzonego łososia.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Pinot nero 2023. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.