Pić teraz albo przechowywać w piwnicy do 15 lat. Nie ma zapotrzebowania dekantacji przed podaniem. Massimo Piccin założył Podere Sapaio w 1999 roku po tym, jak w końcu udało mu się przekonać ojca do zainwestowania w projekt.
Rodzina zakupiła 10 hektarów ziemi otaczającej podupadłe gospodarstwo w Castagneto Carducci w nadmorskim regionie Bolgheri w Toskanii. W ciągu ostatnich lat Massimo ściśle współpracował z konsultantem winiarzy Carlo Ferrini, aby stworzyć swoje najwyższej jakości wina Super Tuscan i dodał kolejne 30 hektarów idealnej ziemi do posiadłości.
Aby utrzymać nieszablonowy poziom jakości, posiadłość produkuje niewielkie ilości tylko dwóch win, Sapaio i Volpolo, których nazwy pochodzą od starożytnych toskańskich odmian winorośli. Położony zaledwie 10 km od wybrzeża, Podere Sapaio proponuje genialne warunki do uprawy odmian Bordeaux, takich jak Cabernet Sauvignon i Merlot, dzięki słonecznym letnim dniom moderowanym przez chłodzącą morską bryzę.
Volpolo to bogate wino w stylu super toskańskim, składające się z zasady z Cabernet Sauvignon oraz mniejszej ilości Merlot i Petit Verdot. W nosie dominuje soczysta śliwka i ciemne jagody wraz z nutami ciepłych zimowych przypraw i tostów z 14 miesięcy starzenia w beczkach z francuskiego dębu.
Na podniebieniu szerokie, pełne ciało uzupełnione dojrzałymi, gładkimi taninami i potężną strukturą. Wyśmienite wino do serwowania z obszernymi daniami z czerwonego mięsa albo do przechowywania w piwnicy poprzez kilka kolejnych lat.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Bolgheri Volpolo 2022. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.