Przechowywać w piwnicy do 20 lat. Zdekantować na 1 godzinę przed podaniem. Nadzwyczajna posiadłość Podere Sapaio położona jest w nadmorskim regionie Bolgheri w Toskanii i została założona w 1999 roku po tym, jak Massimo Piccin zdołał przekonać swego ojca do zainwestowania w lokalną ziemię i założenia tutaj rodzinnej winnicy.
Pomimo młodego wieku winnicy, Piccinowie rozwinęli kult swych win dzięki wyjątkowemu terroir i pomocy konsultanta enologa Carlo Ferriniego. Filozofia produkcji wina w Podere Sapaio jest definiowana przez innowacje i eksperymenty.
Winnica jest obsadzona mieszanką międzynarodowych odmian winogron, takich jak Cabernet Sauvignon, Merlot, Petit Verdot i Cabernet Franc. Aby produkować jak najkorzystniejsze wina, posiadłość koncentruje się na wytwarzaniu nieznacznej ilości tylko dwóch win, z których każde oddaje inny aspekt lokalnego terroir.
Nazwane na cześć starożytnej toskańskiej odmiany winogron, Sapaio jest ich flagowym winem z bazą Cabernet Sauvignon zmieszaną z mniejszymi ilościami Merlot, Cabernet Franc i Petit Verdot. Odmiany są fermentowane oddzielnie i dojrzewają we francuskim dębie poprzez 14 miesięcy, zanim powstanie ostateczna mieszanka.
Pełne i mocne, jest to znakomity Super Tuscan z soczystym charakterem ciemnych jagód uzupełnionym nutami ziemi, zimowych przypraw i suszonych owoców, które długo utrzymują się na finiszu.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Bolgheri superiore sapaio 2020. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.