Przechowywać w piwnicy do 7 lat. Nie trzeba dekantować przed podaniem.producent Pietradolce, położona w miejscowości Solicchiata na północno-wschodnich zboczach Etny, została założona w 2005 roku i specjalizuje się w najwyższej jakości winach wytwarzanych z lokalnych odmian, które są na ogół sadzone jako winorośl krzewiasta.
Przyjmują holistyczne podejście do produkcji wina, wykorzystując jednocześnie tradycyjne metody, jak i najnowszą technologię i wiedzę, żeby uchwycić autentyczny charakter tego wyjątkowego wulkanicznego terroir.wykonane w 100% z Nerello Mascalese, Etna Rosso jest wspaniałym wprowadzeniem do eleganckich czerwonych win tego regionu.
Winorośl jest sadzona na wysokości 800 metrów na piaszczystych glebach, a winogrona są winifikowane w zbiornikach ze stali nierdzewnej i dębowych beczkach. Młode wino jest następnie niedługo dojrzewane w dębie przez trzy miesiące, żeby dodać mu poloru, zanim będzie gotowe do butelkowania.
W nosie wyczuwalne są żywe nuty czerwonych owoców oraz bardziej pikantne nuty suszonych ziół i subtelnych przypraw. Pierwszy łyk ujawnia jasną kwasowość, przeciętne ciało i gładkie taniny uzupełnione dojrzałymi czerwonymi wiśniami i jagodami, które pozostają na języku.
Dynamiczny i orzeźwiający profil smakowy powoduje, że jest to genialny partner do dań na bazie pomidorów, takich jak makaron z bogatym sosem ragu lub kurczak myśliwski.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Etna Rosso 2022, IT-PD-220002. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.