Przechowywać w piwnicy do 5 lat. Podawać prawidłowo schłodzone.Winiarnia Pietradolce, położona w efektownej miejscowości Solicchiata na północno-wschodnich zboczach Etny, została założona w 2005 roku i posiada 11 hektarów winorośli.
Winnice posiadłości znajdują się na wysokości 600-900 metrów nad poziomem morza i są w większości obsadzone konwencjonalnymi winoroślami krzewiastymi, które prawidłowo radzą sobie z suchym klimatem śródziemnomorskim.Te trudne warunki są doskonałe do produkcji pysznych, minimalnie ingerujących win z dużą ilością naturalnego charakteru winogron i terroir.
Gorące słoneczne dni pomagają w pełni dojrzeć winogronom, w trakcie gdy chłodne, świeże noce zachowują kwasowość i aromaty. To rześkie i orzeźwiające różowe wino jest produkowane z lokalnych winogron Nerello Mascalese, które kwitną tutaj na Etnie.
Winogrona są zbierane ręcznie, aby zachować jakość i są fermentowane w zbiornikach ze stali rdzoodpornej, żeby pokazać prawdziwy urok tej odmiany winogron.W nosie wyczuwalne są soczyste nektarynki, maliny i żurawina, a pierwszy łyk ujawnia kwasowość, gładką teksturę i żywe podniebienie z bogatymi smakami czerwonych jagód.
Finisz jest czysty i klarowny, z dużą ilością świeżości w ustach i nutami limonki, skórki pomarańczowej i czerwonych porzeczek. W charakterystycznym włoskim stylu jest to znakomite wino do łączenia z jedzeniem, w tym świeżymi owocami morza, grillowanymi rybami, sushi, sałatkami liściastymi, a choćby zwykłym talerzem serów.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Etna rosato 2023. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.