Pić teraz lub przechowywać w piwnicy do 8 lat. Nie ma zapotrzebowania dekantacji przed podaniem.W 1929 roku lokalny winiarz Pierre Amadieu postanowił rozpocząć butelkowanie własnych win z 7 hektarów cennych winnic w Gigondas, które były w jego rodzinie od pokoleń.
Od tego czasu posiadłość rozrosła się do około 140 hektarów, które są starannie pielęgnowane poprzez obecne pokolenie rodziny Amadieu, z Pierre'em Juniorem prowadzącym winnicę i jego wujem Claude'em odpowiedzialnym za winnice.Winorośl w posiadłości jest w szerokiej mierze sadzona na zboczach wzgórz na wysokości od 230 do 500 metrów.
Wokół winnic znajduje się obfitość dębów i dzikich krzewów, które pomagają zachować bioróżnorodność ziemi i promować zdrowie winorośli. Lato w tej części Rodanu może być niezwykle gorące, więc zaletą jest to, iż winnice zwrócone są w kierunku północno-północno-zachodnim i nie są wystawione na działanie słońca przez cały dzień.To efektowne Vacqueyras jest wytworzone zwykle z winogron Grenache i Syrah uprawianych na południowych zboczach gór Dentelles de Montmirail.
Po winifikacji w betonowych zbiornikach mieszanka jest następnie starzona w beczkach i obszerniejszych foudres poprzez 6 miesięcy, by złagodzić ostre taniny. Dodaje to subtelne nuty dymu drzewnego, tostów i przypraw do dojrzałych nut śliwek, wiśni i zmiażdżonych jagód, tworząc wystawną czerwień, która jest idealna do delektowania się pieczoną jagnięciną albo dojrzałymi serami.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Vacqueyras la grangeliere 2022. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.