Pić dzisiaj albo przechowywać w piwnicy do 10 lat. Nie ma potrzeby dekantacji przed podaniem.Założona w 1929 roku rodzinna posiadłość Pierre Amadieu jest jedną z najlepiej strzeżonych tajemnic Rodanu dzięki nowoczesnym winom Gigondas.
Rodzina uprawia tu winogrona od pokoleń i zwiększyła swoje gospodarstwa z 7 hektarów, kiedy posiadłość została założona po raz pierwszy, do około 140 hektarów obecnie."Le Pas de l'Aigle" albo "The Eagle's Pass" to nazwa najwyżej położonej winnicy rodziny Amadieu w apelacji Gigondas.
Panują tu nieprzeciętne warunki do produkcji wina klasy premium dzięki chłodzącej górskiej bryzie i północno-północno-zachodniej ekspozycji, która pomaga bronić przed ostrym letnim słońcem. Na działce znajdują się stare winorośle Grenache i Syrah, które zostały tu posadzone około 50 lat temu i dają niepokaźne plony szczególnie skoncentrowanych owoców.Aby zapewnić, iż owoce dotrą do winiarni w optymalnym stanie, są one zbierane ręcznie, a następnie fermentowane przez miesiąc na skórkach, żeby wydobyć niemało głębokiego koloru i intensywnych smaków.
Następnie młode wino dojrzewa w dębowych beczkach poprzez 24 miesiące, żeby w pełni połączyć rozmaite komponenty i złagodzić ostre taniny. Odważny profil smakowy i prawidłowo zbudowana struktura powodują, że jest to genialne wino do przechowywania w piwnicy poprzez dekadę albo dwie, choć można się nim delektować na dodatek teraz, w połączeniu z bogatym gulaszem wołowym albo pieczonymi czerwonymi mięsami.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Gigondas Le Pas de l'Aigle 2020. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.