Pić teraz albo przechowywać w piwnicy do 10 lat. Nie ma potrzeby dekantacji przed podaniem.Rodzina Amadieu produkuje wino w tym zakątku Doliny Rodanu od pokoleń. W 1929 roku Pierre Amadieu postanowił rozpocząć butelkowanie wina pod własnym nazwiskiem, pozyskując winogrona z cennych 7 hektarów winorośli w Gigondas.
W ciągu ostatnich lat posiadłość rozrosła się do około 140 hektarów, a Pierre Junior prowadzi winiarnię, a jego wujek Claude opiekuje się winnicami.Winorośle Amadieu otoczone są 200 hektarami garrigue i dębów i posadzone na zboczach wzgórz na wysokości od 230 do 500 metrów nad poziomem morza.
Winnice są zwrócone w kierunku północno-północno-zachodnim, co pomaga bronić winorośl przed zbyt sporym nasłonecznieniem w trakcie gorących letnich miesięcy, gwarantując stosowną dojrzałość z dużą ilością dojrzałych, bogatych smaków ciemnych owoców i gładkich tanin.To urocze czerwone Gigondas powstało ze starszych winorośli rodziny, położonych w najwyższej części winnicy na wysokości 400 metrów nad poziomem morza.
Wszystkie winogrona są skrupulatnie zbierane ręcznie, z reguły długo po reszcie apelacji. Po winifikacji młode wino dojrzewa w mieszance beczek i foudres przez 18 miesięcy. W nosie dominuje soczyste cassis, czarna wiśnia i dzikie jagody wraz z nutami tymianku, czarnych oliwek i dymu drzewnego z dębowego starzenia.
potężne, pełne ciało i potężne taniny sprawiają, że jest to nadzwyczajne wino do przechowywania w piwnicy przez kilka kolejnych lat lub do łączenia z znacznymi daniami z czerwonego mięsa.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Gigondas Domaine Grand Romane 2021. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.