Przechowywać w piwnicy do 10 lat. Dekantować do godziny przed podaniem.El Veneno od Pedro Mendozy ma zwodniczo kwiatowy nos, ukrywający moc, która pojawia się na podniebieniu. Zapachy lawendy unoszą się z butelki, z nutami igieł sosnowych, wytrzymałych kwitnących krzewów i dębu.
Wino wytworzono w 100% ze szczepu Monastrell, znanego ponadto jako Mourvèdre i Mataro: intensywnego, ponurego winogrona, tym razem z nutą śródziemnomorskich ziół.Pedro Mendoza jest jednym z najmocniej znanych producentów wina w Hiszpanii, koncentrującym swoje wysiłki na niedocenianym południowym wschodzie kraju.
Casa Agrícola to wspólny projekt Pepe i jego żony, Pepy Agulló, którzy osiedlili się w starej posiadłości w pobliżu wioski Lliber. "El Veneno", winnica, z której pochodzi to wino, leży na wysokości około 650 metrów nad poziomem morza w wyjątkowym zakątku Alicante.
Jest to poważne wino na podniebieniu, dojrzałe i mocne, z powlekającymi usta taninami i nastrojowym charakterem. Smaki ciemnych owoców mieszają się z nutami skórzanych ziół, czekolady, ziemi i mineralności.
Wino jest długie i korzystnie zbalansowane, z dużym potencjałem do starzenia w butelce. Monastrell leżakował 12 miesięcy we francuskich beczkach z nowego dębu, nadając drzewne, sosnowe nuty i grube taniny.
Proszę scalać to wino z pieczenią wieprzową, stekiem wołowym lub obfitą zapiekanką.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla El veneno 2020. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.