Proszę delektować się nim teraz albo przechowywać w piwnicy do 10 lat. Zdekantować do godziny przed podaniem.To jasne, żywe czerwone wino, stworzone z ciekawego szczepu Paris. Praktycznie nieznany poza Chile, szczep ten odgrywał istotną rolę w krajowym przemyśle winiarskim aż do wprowadzenia winogron Bordeaux w XX wieku.
początkuje się bukietem malin, truskawek, dzikiej mięty, skórki pomarańczowej i przypraw do grzanego wina.Urodzony i wychowany w Concepcion w Chile Pedro Parra uzyskał tytuł doktora w dziedzinie terroir w Centrum Rolnictwa w Paryżu i spędził około 15 lat jako konsultant ds.
wina, zanim założył własną winiarnię. W swej pracy Pedro ma obsesję na punkcie kamienia. To wino pochodzi z czterech oddzielnych winnic - dwóch rosnących na granitowym podłożu i dwóch rosnących na mulistym bazalcie w Ñipas.Przed wypuszczeniem na rynek Pais leżakowało przez rok w mieszance betonu i dębu.
Jest to wino o średnim ciele, otulające usta małymi, zakurzonymi taninami. Na podniebieniu pojawiają się nuty dzikich jagód z żywopłotu i skórki pomarańczowej, z nutami goździków, anyżu gwiazdkowatego i mięty pieprzowej.
Całość prowadzi do pieprznego, młodzieńczego finiszu. Idealny dobór dla osób poszukujących nowych odmian winogron. Proszę rozważyć połączenie z czerwonym mięsem, pikantnymi sosami pomidorowymi albo grillowanymi warzywami.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Vinista Pais 2022. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.