Proszę delektować się nim dzisiaj albo przechowywać w piwnicy do 10 lat. Dekantować do godziny przed podaniem.Jest to wino z pojedynczej winnicy Cinsault, zgromadzone z kamienistej, wysoko położonej lokalizacji w regionie Guarilihue w Chile.
Jego nos jest wypełniony redukcyjnymi zapachami przypalonego karmelu i prażonych orzechów, wraz z silnymi nutami owocowymi granatu, wiśni i skórki pomarańczowej.Pedro Parra ma obsesję na punkcie koncepcji terroir, uzyskał nawet doktorat na ten temat w paryskim Centrum Rolnictwa.
Jako doktor terroir, Parra interesuje się na ogół kamiennym podłożem winnic - wierzy, że ma ono ogromny wpływ na wino. Na przykład granitowe gleby, które tworzą winnicę "Hub", nadają pewną "zgrzytliwość" w tylnej części gardła i pewne napięcie nerwowe, które pokochają miłośnicy czerwonego wina.
W ustach Hub żyje dzięki zakurzonym, drobnoziarnistym taninom i podwyższonej kwasowości. Oprócz silnych nut owocowych granatu, wiśni i krwistej pomarańczy, ma kremowy aspekt, wykazujący nuty jogurtu i crème fraiche.
Wino było fermentowane na rodzimych drożdżach, w betonowym zbiorniku - do produkcji "Hub" nie użyto dębu, co dało niezwykle czysty profil owocowy. Proszę rozważyć połączenie go z deską wędlin, grillowanymi mięsami albo pieczonymi warzywami.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Hub Cinsault 2022, CL-PP-220002. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.