Proszę pić teraz lub przechowywać w piwnicy do 15 lat. Zaleca się dekantację przez godzinę.Passopisciaro to sycylijska winiarnia położona w prowincji Katania. Założona na początku 2000 roku poprzez Andreę Franchettiego, marka produkuje wina wulkaniczne z winnic położonych na wysokości od 800 do ponad 1000 metrów nad poziomem morza, z lokalnymi i międzynarodowymi winoroślami.
Dzięki swojej intuicji Franchetti i jego piwnica odegrali fundamentalną rolę w ponownym odkryciu i popularności win z Etny.Winogrona Nerello Mascalese są wybierane i zbierane na północnym zboczu Etny, ze starożytnych winnic położonych na rozmaitych wysokościach: wyższe znamionują się żwirowymi glebami, niższe - większą obecnością starszego pyłu lawowego.
przeróżne cechy wysokości i terroir przyczyniają się do stworzenia złożonego wina o nieszablonowym charakterze. Gotowe wino leżakuje poprzez 18 miesięcy w betonowych zbiornikach i dużych dębowych beczkach.Passorosso ma jasny i żywy odcień z rubinowo-czerwonymi niuansami.
W nosie intryguje aromatami suszonych kwiatów i przypraw, dojrzałych wiśni i aromatycznych ziół i lekką żyłą żelazną. Na podniebieniu jest miękkie i ma prawidłową strukturę. Jest to wysmakowane i skoncentrowane wino, soczyste i należycie zbalansowane.
Taniny są jędrne, a finisz trwały. Jest gotowe do picia już teraz, ale może spektakularnie ewoluować poprzez kilka lat. Proszę spróbować z pieczoną perliczką albo dojrzałymi serami.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Passopisciaro Passorosso 2022. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.