Proszę pić dzisiaj lub przechowywać w piwnicy do 10 lat. Nie wymaga dekantacji. Passopisciaro to sycylijska winnica opracowana poprzez Andreę Franchettiego, położona w homonimicznej wiosce Castiglione di Sicilia, w nieskażonym i dzikim krajobrazie, gdzie rzędy winorośli rosną w harmonii z naturą i giną za wzgórzami, otoczone czarnymi wulkanicznymi glebami.
26 hektarów nad wyraz starych winorośli Passopisciaro, wyszkolonych jako sadzonki, rozwija się na wysokości od 550 do 1000 metrów na bardzo zróżnicowanych glebach. Każda działka jest hodowana oddzielnie i podlega przeróżnym procesom wzrostu, aby doprowadzić winogrona do dojrzałości.
W przeciwieństwie do większości białych win Etna, zwykle produkowanych z autochtonicznym Carricante, Passobianco jest stworzone w 100% z Chardonnay. Zbiory są przeprowadzane precyzyjnie przez degustację ziaren, żeby zapewnić pełną i jednakową dojrzałość wszelkich klastrów, zbierając tylko niewielkie porcje winorośli dziennie.
efektem jest bogate, świeże, jasne i wielowymiarowe wino. Jego złożoność wynika z połączenia warunków świetlnych, zakresu temperatur, sporej wysokości i gleby wulkanicznej, które występują tylko na Etnie.Kolor jest intensywnie słomkowo-żółty.
W nosie wino jest wykwintne, z nutami żółtych owoców, owoców tropikalnych i słodkich doznań miodu i delikatnych tostów. Dobre ciało i przyjemne świeże zamknięcie z pikantnymi i mineralnymi nutami charakterystycznymi dla wulkanicznego terroir powodują, iż jest to doskonały partner do zup rybnych i białych mięs.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Passopisciaro Passobianco 2022. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.