Proszę pić teraz albo przechowywać w piwnicy do 15 lat. Zaleca się dekantację przez godzinę. Położony w prowincji Katania, w gminie Castiglione di Sicilia, Passopisciaro to sycylijski projekt Andrei Franchetti z Tenuta di Trinoro, dziś prowadzony przez Vincenzo Lo Mauro.
W winnicach, rozmieszczonych na wysokości 1000 metrów na zboczach wulkanu Etna, firma uprawia winogrona Nerello Mascalese, Chardonnay, Petit Verdot i Cesanese d'Affile.Winogrona Nerello Mascalese są wybierane i zbierane ręcznie w dzielnicy Contrada Rampante, położonej ponad 1000 metrów nad poziomem morza.
Tutaj winnice korzystają ze słonecznego klimatu chłodzonego bryzą z północy i gleb pochodzenia lawowego, bogatych w minerały. Zakres temperatur pomiędzy dniem a nocą sprzyja trafnemu dojrzewaniu i świeżej kwasowości.
Po fermentacji wino dojrzewa w obfitych dębowych beczkach przez 18 miesięcy.Wino ma lśniący i przezroczysty kolor z rubinowo-czerwonymi odcieniami. Jego profil aromatyczny jest intensywny i pachnący z nutami owocowymi i polnymi kwiatami, a także nutami śródziemnomorskich ziół.
Na podniebieniu jest krągłe i wytworne, świeże i owocowe, o średnim ciele i poprawnie zintegrowanych taninach. Finisz jest długi i trwały, z nutami mineralnymi. Należycie komponuje się z wędlinami, średnio dojrzałymi serami i dziczyzną.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Passopisciaro Contrada R 2021. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.