Proszę pić teraz lub przechowywać w piwnicy do 10 lat. Nie wymaga dekantacji, lecz najlepiej otworzyć je pół godziny przed podaniem.Założona na początku XXI wieku poprzez Andreę Franchettiego winiarnia Passopisciaro znajduje się w prowincji Katania, na zboczach wulkanu Etna i odegrała fundamentalną rolę w ponownym odkryciu lokalnych win.
firma, dziś prowadzona poprzez enologa Vincenzo Lo Mauro, produkuje wysokiej jakości wina wulkaniczne z rodzimych i międzynarodowych winorośli.Winogrona Chardonnay pochodzą z tarasowych winnic, położonych na zboczach północnej strony wulkanu na wysokości około 900 metrów nad poziomem morza, na piaszczystych i wulkanicznych glebach.
Po okresie zimnej maceracji i fermentacji, gotowe wino dojrzewa poprzez około 10 miesięcy w drewnie, a następnie poprzez kolejne 6 miesięcy w butelce.Contrada PC Passopisciaro ma klarowny odcień ze słomkowo-żółtymi odcieniami.
W nosie wyczuwalne są aromaty żółtych owoców (brzoskwini i ananasa), białych kwiatów i ziołowe i tropikalne nuty. Na podniebieniu jest dojrzałe i soczyste, pełne i żywe, z korzystnym ciałem i wyraźną kwasowością.
Finisz jest długi i mineralny. Wyśmienicie komponuje się z tatarem rybnym, risotto z przegrzebkami i pieczonym okoniem morskim.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Passopisciaro contrada pc 2021. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.