Proszę pić teraz lub przechowywać w piwnicy do 15 lat. Nie wymaga dekantacji, ale najlepiej otworzyć je na godzinę przed podaniem. Winiarnia Passopiasciaro została założona poprzez Andreę Franchettiego z toskańskiej posiadłości Trinoro, jednego z pierwszych winiarzy, którzy zwrócili uwagę na ten obszar Sycylii cechujący się unikatową budową geologiczną.Jest to intensywne czerwone wino o dużej elegancji produkowane z winogron Nerello Mascalese, pochodzących ze stuletnich winorośli posadzonych w dzielnicy Contrada Guardiola na zboczach Etny na wysokości od 800 do 1000 metrów.
wielka wysokość pozwala na opóźnione zbiory, w porównaniu ze standardami regionalnymi, pod koniec października. Winogrona są następnie miażdżone, destemowane i fermentowane w pojemnikach ze stali nierdzewnej przez około 15 dni.
Następnie są przenoszone do obfitych dębowych beczek w celu fermentacji malolaktycznej i uszlachetniania przez około 18 miesięcy.Contrada G to głębokie wino o rubinowo-czerwonym odcieniu z lekkimi fioletowymi refleksami.
Profil aromatyczny jest intensywny, z bogatymi nutami czerwonych owoców, czarnych wiśni, suszonych kwiatów, fiołków, ziół, a także nut balsamicznych i mineralnych. W ustach ma prawidłową solidność i prawidłowo wyważoną miękkość, z lekko taninowym wykończeniem.
Jest to czerwone wino o wielkiej harmonii i elegancji. Proszę spróbować z dojrzałymi serami i makaronami z soczystymi sosami mięsnymi.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Passopisciaro Contrada G 2021, IT-VI-210003. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.