Przechowywać w piwnicy do 12 lat. Nie ma potrzeby dekantacji przed podaniem.Bracia Pasqua założyli rodzinną producenta winiarską w Weronie w 1925 roku i od tego czasu biznes był przekazywany przez trzy pokolenia rodziny.
Dziś specjalizują się w wytwarzaniu pysznych i dostępnych włoskich win, które proponują wyjątkowy stosunek jakości do ceny. Oprócz tradycyjnych win, takich jak to urocze Amarone, ich portfolio obejmuje też bardziej nowoczesne style, które są eksportowane na cały świat.
Winogrona dla tego ładnego Amarone della Valpolicella uprawiane są na glebach wapiennych i gliniastych, które pomagają stworzyć wielką głębię oraz elegancję w gotowym winie. Owoce są dokładnie zbierane ręcznie w połowie września i pozostawiane do wyschnięcia na trzy miesiące w okresie zimowym.
Ta konwencjonalna praktyka musi być użytkowana do produkcji win Amarone, ponieważ pomaga skoncentrować smaki i cukry w winogronach, które zamieniają się w rodzynki. Po winifikacji owoców młode wino jest następnie przenoszone do beczek z francuskiego dębu, gdzie dojrzewa poprzez 18-20 miesięcy, w zależności od charakterystyki rocznika.
Ten długi proces dojrzewania pomaga stworzyć kuszącye warstwy smaków i aromatów, w tym bogate cassis, jeżyny, ciemne śliwki, a także nuty tytoniu, kakao, skóry i przyprawy do pudełka cygar. Jedwabiste taniny i odważna struktura sprawiają, iż jest to nadzwyczajne wino do piwnicy przez kilka kolejnych lat albo cieszyć się nim teraz z bogatymi gulaszami z dziczyzny, stekiem z dziczyzny albo dojrzałymi serami.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Amarone della valpolicella 2019. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.