Przechowywać w piwnicy do 13 lat. Zdekantować 4 godziny przed podaniem.Harimann to najkorzystniejsze wino rodziny Pasetti i wzorcowy wyraz odmiany winogron Montepulciano d'Abruzzo. Winogrona są z reguły zbierane w listopadzie, kiedy osiągną optymalną dojrzałość, z winnic położonych u podnóża konkretnego masywu Gran Sasso w Apeninach.Winorośle są sadzone na wysokości 550 metrów i korzystają z silnych górskich wiatrów i chłodnych nocy, które pomagają zachować świeżość i stworzyć złożony profil smakowy.
W winiarni moszcz jest winifikowany w zbiornikach ze stali rdzoodpornej, gdzie jest przechowywany przez 12 miesięcy, a następnie do 36 miesięcy w nowych dębowych beczkach. Wino jest ostatecznie uwalniane po kolejnych 18 miesiącach dojrzewania w butelce.
Ten rozległy cykl starzenia pomaga stworzyć bogate i potężne wino z niezwykle długim finiszem i powłokami smaków, które ewoluują i zmieniają się w kieliszku. Nos otwiera się nutami czarnej wiśni, skóry i karmelu, które pogłębiają się na podniebieniu w mocny likier wiśniowy, śliwki i cassis wraz z nutami kawy, kakao, lukrecji i dymnego tytoniu.
To dojrzałe wino jest znakomite,cieszyć się nim dzisiaj wraz z obszernymi daniami z czerwonego mięsa albo może być przechowywane w piwnicy poprzez kolejną dekadę.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Harimann Montepulciano d'Abruzzo 2016. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.