Proszę pić dzisiaj albo przechowywać w piwnicy do 5 lat. Nie trzeba dekantować. Podawać schłodzone. Założona w 1985 roku poprzez Gaspare Parusso winiarnia Parusso to rodzinna marka zlokalizowana w Monforte d'Alba w podregionie Bussia w Piemoncie.
Winnice rozciągają się na ponad 28 hektarach w obszarze winiarskim Barolo, w obrębie crus Bussia, Mariondino i Coste di Monforte.Parusso Metodo Classico wyprodukowane jest z winogron Nebbiolo winifikowanych na biało.
Winogrona są selekcjonowane i zbierane ręcznie z winnic położonych na wysokości od 250 do 450 m n.p.m. W prowincji Monforte d'Alba. Tutaj winogrona korzystają z południowej ekspozycji i gleb pochodzenia marglistego piaskowca i wapienia.
Fermentacja odbywa się przy użyciu autochtonicznych drożdży, a po winifikacji wino pozostaje w butelce na osadzie poprzez około 36 miesięcy, przed wypiciem.To piemonckie wino musujące ma połyskujący złotożółty odcień oraz delikatny i trwały perlage.
W nosie wyraża aromaty dojrzałych owoców pestkowych i nieznacznych czerwonych owoców. Na podniebieniu jest świeże i wytworne z wyraźną kwasowością. Finisz jest długi i przyjemny, przywołuje nuty malin i truskawek.
Jest to żywe wino, które prawidłowo komponuje się z daniami na bazie ryb, nawet z pomidorami oraz rewelacyjnie komponuje się z łososiem.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Metodo Classico Extra Brut. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.