Przechowywać w piwnicy do 20 lat. Zdekantować 1 godzinę przed podaniem.Historia posiadłości Parusso sięga 1901 roku, kiedy to Gaspare Parusso kupił swoją pierwszą działkę w Mariondino. Kilkadziesiąt lat później rodzina zakupiła jeszcze gospodarstwo Rovella w Bussia, które jest obecną lokalizacją winiarni.
aktualnie posiadłość Parusso ma około 22 hektarów winorośli rozłożonych w całym regionie Barolo, w tym w niektórych najlepszych miejscach cru Barolo, takich jak Le Coste, Mariondino i Mosconi.To mocne Barolo powstało z 40-letnich winorośli uprawianych w wiosce Mariondino na wysokości około 300 metrów.
Sama winnica skierowana jest na zachód i nosi nazwę "Söri d'la Seir"A w dialekcie Langhe, ponieważ uzyskuje ostatnie promienie przed zachodem słońca. Winogrona są skrupulatnie zbierane ręcznie w nieznacznych koszach, gdy są dojrzałe, a następnie macerowane i fermentowane przez dłuższy czas przy użyciu lokalnych drożdży.
Gdy młode wino jest gotowe, jest następnie przenoszone do nieznacznych dębowych beczek na 24 miesiące dojrzewania, a następnie kolejne 6 miesięcy w butelce. Ten długi proces dojrzewania dodaje winu uzupełniającej złożoności i poloru oraz subtelnych nut przypraw, dymu drzewnego i skóry do bogatych nut ciemnych wiśni i jagód i specyficznego aromatu płatków róży, który jest tak charakterystyczny dla odmiany Nebbiolo.
Jest to doskonałe Barolo do przechowywania w piwnicy przez kilka kolejnych lat lub do delektowania się nim dzisiaj w towarzystwie znacznych gulaszy mięsnych, grillowanych żeberek lub steku z żeberka.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Barolo mariondino 2019. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.