Przechowywać w piwnicy do 3 lat.Podawać prawidłowo schłodzone.Palliser Estate ma około 85 hektarów najkorzystniejszych winnic w Martinborough, z których produkuje jedne z najkorzystniejszych Sauvignon Blanc w regionie.
lecz pierwsze winogrona zostały skatalogowane dopiero w 1989 roku, główny winiarz Allan Johnson zdobył ponad 80 złotych medali za swoje wina od czasu dołączenia do Palliser w 1991 roku. Aktualnie posiadłość jest podczas przekształcania wszelkich swoich winnic w organiczne zarządzanie i wprowadzanie najnowocześniejszych stabilnych praktyk, żeby zapewnić, że Palliser będzie nadal produkować wielokrotnie nagradzane wina dla przyszłych pokoleń.Aby wyrazić czysty charakter Martinborough Sauvignon Blanc, Allan Johnson fermentuje wino w zbiornikach ze stali rdzoodpornej, a następnie dojrzewa na osadzie przez sześć miesięcy.
W ten sposób powstaje żywe, owocowe Sauvignon Blanc, które w nosie emanuje skórką limonki, marakują i białymi brzoskwiniami. Te intensywne aromaty przenoszą się na podniebienie wraz z nutami suszonych ziół i kruchym mineralnym charakterem.Od pierwszego łyku wyczuwalna jest na dodatek mrowiąca kwasowość, która pomaga ugasić pragnienie nawet w najgorętsze dni, a warstwy skoncentrowanych smaków długo utrzymują się na języku.
Jasna świeżość powoduje, iż to Sauvignon Blanc znakomicie nadaje się do potraw, które mogą być trudne do połączenia z winem, takich jak tajskie czerwone curry, ceviche lub wietnamskie pho.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Sauvignon Blanc 2023, NZ-PA-230001. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.