Przechowywać w piwnicy do 15 lat. Zaleca się dekantację przez godzinę. Założona w 1796 roku winiarnia Paitin, należąca do rodziny Elia, to producent, która zapisała się w historii piemonckiej uprawy winorośli.
W 1893 roku po raz pierwszy zabutelkowano Sorì Paitin, uważane za jedno z pierwszych Barbarescos w historii. Winnice marki rozciągają się na łagodnych i słonecznych wzgórzach między gminami Neive i Barbaresco na glebie pochodzenia osadowego, szczególnie znikomej i mulistej z podłożem złożonym z margli ilastych i wapiennych na przemian z marglami Sant'Agata, bogatszymi w piasek i o standardowym szaro-niebieskim odcieniu.
Tutejszy klimat cechuje się łagodnymi zimami i deszczowymi wiosnami, a także gorącymi i intensywnie słonecznymi latami.wyprodukowane w 100% z winogron Nebbiolo, to Barbaresco jest winem ściśle związanym ze swoim terytorium.
Jest wystawne, intensywne i harmonijne, ma eleganckie niuanse aromatyczne dzięki uszlachetnianiu w dębowych beczkach. W kieliszku wino ma kolor jasnego granatu. Profil aromatyczny jest duży i złożony i natychmiast ujawnia nuty czerwonych jagód, wiśni w dżemie, a następnie tradycyjne aromaty typowe dla Nebbiolo, takie jak róża i fiołek, a następnie ponownie suche liście, tytoń i niuanse drzewne.
W ustach jest energiczne i strukturalne, z solidnymi,prawidłowo zintegrowanymi taninami i trwałą nutą mineralną. Jest to wino o wielkim charakterze i elegancji, które dobrze komponuje się z dziczyzną, gulaszami z czerwonego mięsa albo dojrzałymi serami.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Barbaresco sori 2020. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.