Przechowywać w piwnicy do 15 lat. Zaleca się dekantację przez godzinę. Winiarnia Paitin została założona w 1796 roku przez Benedetto Elia, pseudonim "Paitin", który kupił gospodarstwo położone w pobliżu Neive w Piemoncie.
Po kilku pokoleniach, dziś firma jest nadal własnością rodziny Elia i obejmuje 17 hektarów winnic obsadzonych charakterystycznymi odmianami tego obszaru (czerwone Dolcetto, Barbera, Nebbiolo i białe Arneis). Wszystkie winnice są przekształcane w naturalne.Winogrona Nebbiolo do tego wina pochodzą z dwóch winnic ('d Tourun i Schiena d'Ernestin) położonych w Serraboella cru, najbardziej prestiżowej dla Barbaresco, położonej na południe od Neive.
Z najbardziej stromej i gorącej strony tego wzgórza pochodzą konkretne wina o obfitej elegancji.Barbaresco Serraboella Paitin ma kolor czerwonego granatu z jasnymi refleksami. W nosie ujawnia się jako szczególnie wyrafinowane wino z aromatami wiśni, ciemnych jagód i śliwek, kandyzowanej pomarańczy, mięty, próchnicy, korzeni, igieł sosnowych i drobnych przypraw z pewnymi cechami mineralnymi na końcu.
Jest energiczne, ze zdecydowaną świeżością i sporymi, ale delikatnymi taninami, które zapewnią mu długą żywotność. Doskonały partner do wszelkich dań z dziczyzny i dojrzałych serów.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Barbaresco serraboella 2021. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.