Proszę pić dzisiaj lub przechowywać w piwnicy do 25 lat. Zaleca się dekantację przez co najmniej godzinę. Założona poprzez Giacomo Oddero w 1878 roku, Poderi e Cantine Oddero jest jedną z historycznych winiarni Barolo, z siedzibą w La Morra, w prowincji Cuneo w Piemoncie.
aktualnie producent i jej 35 hektarów winnic są zarządzane przez Mariacristinę i jej dzieci Isabellę i Pietro, szóste i siódme pokolenie rodziny, z trosceą o tradycję i innowacje. Winogrona Nebbiolo są skrupulatnie selekcjonowane i ręcznie zbierane z winnic La Morra i Castiglione Falletto.
Po winifikacji w stali wino pozostaje przez 30 miesięcy w obszernych beczkach z dębu slawońskiego i austriackiego, zgodnie z konwencjonalnymi praktykami, a następnie w butelce przez kolejne 6 miesięcy. Barolo z winnicy Oddero ma wyraźny odcień granatu oraz intensywny i charakterystyczny profil aromatyczny z nutami suszonych kwiatów, niewiele znaczących jagód, a następnie ziemistych i pikantnych nut.
Na podniebieniu jest wytrawne i zrównoważone, z prawidłową strukturą i konkretnymi,poprawnie zintegrowanymi taninami. Finisz jest długi i elegancki z delikatnymi nutami runa leśnego. Jest to rewelacyjne wino do gulaszu z dziczyzny i czerwonego mięsa, a także wspaniałe do dojrzałych serów.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Barolo 2017. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.